expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Správné používání a příprava klimatizace na léto


Během přípravy auta na příchozí letní období na její kontrolu mnoho motoristů zapomíná, což se jim může vymstít její nefunkčností nebo zápachem. Zaslouží si proto stejnou míru péče jako zbytek auta, aby se předešlo zmíněným nepříjemným překvapením. Řeč je o klimatizaci, kterou většina z nás využívá na plné obrátky během horkých letních dnů, ale své využití má iv zimě. Dnes vám přinášíme blog o správném používání klimatizace a její péči, aby se vaše cesta například na letní dovolenou do Chorvatska neproměnila v úplně peklo.



Jak předejít zápachu z klimatizace

Ne každý ví klimatizaci používat správně. Její nesprávné používání způsobuje urychlené množení mikroorganismů v útrobách klimatizační jednotky, což se může projevit nepříjemným zápachem. Největší chybou vodičů je vypínání klimatizace spolu s motorem. Kapky kondenzované vody zůstávají na výparníku, kam se rychle dostane teplý vzduch zvenku. Jistě už tušíte, že tato kombinace způsobuje množení plísní, hub a bakterií.

Jednoduchým trikem, jak předejít těmto problémům, je vypnutí klimatizace pár minut před tím, než vypnete motor auta. Teplý vzduch zvenku tehdy rychle vysuší kapky vody na výparníku. Následně po vypnutí motoru budou útroby vzduchotechniky téměř zcela suché, takže nebude docházet k tvorbě plísní, hub a bakterií. Předčasné vypnutí klimatizace má také zdravotní benefit ve formě menšího teplotního šoku.

Čištění klimatizace

Malého množství plísní, hub a bakterií si po spuštění klimatizace nemusíte všimnout. Nepříjemný zápach je znamením toho, že jste zanedbali údržbu a množství nežádoucích mikroorganismů je již příliš vysoké. Nedoporučujeme tuto skutečnost ignorovat, protože kromě zápachu může dojít ik zdravotním rizikům (chřipka, angína, zánět, různé alergie a podobně).

Čištění klimatizace by se mělo provádět pravidelně a preventivně, zejména po zimní a letní sezóně. Zajistíte tak to, že vzduch ve vašem autě bude voňavý, příjemný a bezpečný. V každém dobrém servis vyčištění klimatizace ozonováním, chemická dezinfekce systému a výměna multifiltru trvá přibližně 90 minut. Zároveň, je-li to nutné, můžete požádat o doplnění chladiva a zkontrolování těsnosti systému.

Jak správně chladit

Sednout do rozpáleného auta a zapnout klimatizaci hned po startu není nejlepší řešení. Doporučujeme nejprve pootevřít všechna okna a teplý vzduch z prostoru vyvětrat. Krátce po rozjezdu bude uvnitř příjemnější a tělo nedostane takový teplotní šok.

Vnitřní teplotu nastavte o 6-8°C méně než je ta venkovní. Odborníci sice doporučují teplotu 21-24 ° C, v létě při vysokých teplotách je ale lepší nedržet se těchto hodnot. Pokud by byla venkovní teplota 36°C a vy byste měli vnitřní klima nastavené na 21°C, mohlo by to Vašemu tělu způsobit teplotní šok. Projevit se může nachlazením, škrábáním v krku, ale u citlivějších osob i kolapsem. Obzvlášť pozor si dávejte na rozdíly teplot pokud máte v autě děti nebo starší lidi.

Interiér auta ochlazujte vždy pomalu a postupně, nárazové chlazení může značně vyčerpat organismus. Pokud jedete na delší cestu můžete si postupně nastavit i nižší teplotu, ale před cílem ji pomalu zvyšujte, abyste předešli teplotnímu šoku.

Klimatizace vysušuje vzduch, což může způsobit problémy lidem náchylnějším k onemocnění dýchacích cest. Sliznice se rychle vysuší a stávají se náchylnějšími k virům. Promíchejte proto občas vnější a vnitřní vzduch. Klimatizace by vždy měla vzduch směřovat mimo pasažéry.

Doufáme, že vám tento blog připomněl, že je třeba zkontrolovat funkčnost klimatizace i ve vašem autě. Podělte se s námi na sociálních sítích ať jste již klimatizaci dali zkontrolovat nebo se jen chystáte.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 17.09.2024

100%
Kvalita, cena a rychlé doručení.jsem velmi spokojená
  • + Skvělé výrobky a okamžité dodání
review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 30.08.2024

100%
  • + Rychlé vyřízení
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
Vše OK
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku